søndag 4. april 2010

Gult skjerper sansene!


Gule appelsiner, gule påskekyllinger og forhåpentlig en varm, gul sol på himmelen. Gule servietter, gule lys og gul marsipan. Gult er fortsatt kult. Men selv om våre dagers påske er gul, har det ikke alltid vært sånn.

Fra gammelt av pyntet de med grønt inne – for eksempel med bar fra einer, som i tillegg luktet godt. Man hentet gjerne inn slike grønne vårtegn til palmesøndag, og assosiasjonene skulle gå til palmegrener og Jesu inntog i Jerusalem.

Tradisjonen med gult har først og fremst med egget å gjøre. Eggeplommen – selve begynnelsen til livet – er gul. Det samme er påskekyllingen – et kjent og kjært symbol på fødsel og nytt liv.

Gult til påske har også sammenheng med solen og solstrålenes glans. Solen brukes i kristen sammenheng som symbolet for Jesus Kristus – livets sol og glede. De gule påskeliljene representerer det nye liv.

Selv om gult først og fremst står for livgivende krefter, har den som kjent også noen negative betydninger. Gult er en farge som lett får et grønnaktig skjær hvis den ikke er helt ren – nærmest et giftig preg. Kanskje er det derfor vi også assosierer gult med falskhet og forræderi?

Alle farger påvirker oss fysisk, og gult er først og fremst intellektets farge. Den får oss til å konsentrere oss og tenke fort. Derfor kommer det gule før det grønne i trafikklyset – nå må du skjerpe deg, snart skal du kjøre. I rom hvor det kreves mye tankearbeid og konsentrasjon, lønner det seg å bruke gult i interiøret.

Gult virker altså oppkvikkende og stimulerer sansene. Den er en farge å bli glad av. På denne tiden av året trenger vi noe som kan ruske oss opp og ut av vinterdvalen - og hva skulle da være bedre egnet enn nettopp den gule, livsbejaende fargen?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar