fredag 3. april 2009

Påskeharen - en forkledd fugl


Fordi haren er rask og vaktsom og har stor evne til å overleve, trodde man i oldtidens Hellas at den hadde noe guddommelig over seg.
Sagnet forteller om den lille fuglen Lepus som lå i gresset og ruget på eggene sine, da den oppdaget krigsguden Orion som var på vei. Orion ville drepe alle dyr han så, og skapte frykt og ulykke overalt hvor han kom.
Lepus ba Orion spare redet sitt, men Orion ville ikke høre på fuglen. Han ville vise hva som skjedde med dem som gikk i veien for ham - han trampet rett gjennom redet og knuste alle eggene.
Lepus gikk og sørget over eggene sine da den møtte vårens gudinne Ostara, som vernet om alt levende. Lepus ba Ostara forvandle den til et annet dyr som kunne løpe fra Orion og lure hundene hans. Ostara forvandlet da fuglen til haren Lepus.
Selv om den nå var trygg for Orion, ble den lille haren trist til sinns da våren kom.
Jeg savner å kunne legge egg, sa den da den igjen møtte Ostara. Hun ba Lepus legge seg på redet den hadde bygget. Så pustet hun tre ganger på haren og tre egg kom ut. Ostara lovet at etter dette skulle Lepus få legge tre egg i året selv om den var hare, og disse eggene skulle bære bud om våren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar