torsdag 18. november 2010

Holde kjeft om middagen min på Twitter?


De siste dagene har debatten gått på Twitter: Hva er det OK å twitre om, og hva bør man la være? En konsulent innefor sosiale medier, Hanna Aase, twitret f.eks. dette:

@hannaaase I`m not on Twitter for the private stuff. For that I have Facebook and real life. Will delete followers who tweet about everyday life! PM Nov 14th via TweetDeck

@hannaaase Mener det er forskjell på å være privat i en dialog, men ren statusoppdatering på Twitter om middag og søndagstur er bare ikke okey...... PM Nov 14th via TweetDeck

Oopps…tenkte mange, nå kan jeg ikke skrive om søndagsturen, middagen eller andre private ting. Da blir jeg avfulgt. Dette er jo liksom folk som har peiling, vi bør jo lytte til dem?

En annen som har satt igang diskusjon om hva twitter skal være, er Cecilie Staude som skriver om Twitter på bloggen sin:

http://ceciliestaude.blogspot.com/2010/10/nar-strategiene-uteblir-pa-twitter.html

Her er et utdrag: Selv begynner jeg å bli småfrustrert over Twitter. Etter snart ett år med å følge med på mange profiler og mye innhold, merker jeg en slags oppgitthet. Nei, det handler ikke om digitalt selvmord, men en irritasjon knytttet til at det nå dessverre går stadig lengere tid mellom hver gang jeg finner noe som oppleves som relevant. Dette fordi microbloggen nærmest svømmer over av trivielle og intetsigende tekster, med mer eller mindre håpløse diskusjoner, statusoppdateringer, godnattaklemmer, poesi og anmeldelser av dopapir på hoteller.

Hun tilhører gruppen av mennesker som ønsker å ha Twitter som et rent profesjonelt nettsted. Hvor man twitrer ut fra sitt yrke, knytter profesjonelle nettverk og holder seg innenfor en streng yrkesmessig relevans.

Og at hun har et poeng, er hevet over enhver tvil. Vi har friskt i minne at for en måneds tid siden gikk Twitter selv ut og hevdet at de ikke er et sosialt nettsted, men et sted for nyheter, innhold og informasjon.

http://www.readwriteweb.com/archives/twitter_is_not_a_social_network_says_twitter_exec.php
Oopps igjen. Nyheter, innhold og informasjon? Mine tweets inneholder garantert ikke alltid en av disse ingrediensene. Det finnes heldigvis noe om humor i artikkelen, og en "annet"- post. Uten at det hjelper særlig på følelsen av usikkerhet.

Jeg liker å være både useriøs og seriøs. Jeg vil ikke bare drive smalltalk, men jeg vil ikke føle meg forhindret fra det heller. Og jeg tilhører ikke kaffeskålerne, som jeg har twitret negativt om, kalt dem kaffeskrikere i tretoppene og sendt ørnen på dem..:-) Det har jeg måttet slutte med, da jeg oppdaget at flere av dem er mennesker jeg får mye ut av å følge. (sa jeg ordet flatpakket nå?)

Det finnes mange på Twitter som er der som privatpersoner, og som ikke twitrer om yrket sitt i det hele tatt. Andre av oss gjør litt av begge deler. Vi er altså både private, personlige og profesjonelle, og vi går inn og ut av de ulike rollene litt hipp om happ. Noe som føles naturlig og går greit for de fleste av oss. Men neppe en mulig strategi for rene bedrifts-kontoer, noe som påpekes av blant andre:

Johan Hallesby @ceciliestaude Ye, tror misforståelsene oppstår nettopp i overgangen mellom bedrift, representerer bedrift, profesjonell rolle og privat.
11:07 AM Nov 17th


Jeg bestemmer meg for å se hva grunnleggeren av Twitter twitrer om. Den ene co-founderen Evan Williams:

@Ev Really seems like today shoulda been Friday.
about 9 hours ago via Twitter for iPhone

Yeah..right, I think even I can beat that one.

torsdag 11. november 2010

Om bruk av Tweets i pressen



I dag opplevde jeg noe morsomt: Journalisten og twitreren Camilla Aadland i Byavisen i Bergen, brukte to av mine tweets i sin petit i spalten Byblikk. Side 2:
http://issuu.com/byavisen/docs/avis39_2010/1

De som følger meg på Twitter, vil kanskje huske Tweeten:
@Uglameg I Bergen burde vi hatt mange flere ord for regn. 7:45 AM Oct 29th via web

Den fikk mange retweets og ble fulgt opp av en diskusjon rundt nyord for regn, hvor jeg kom med forslaget
@Uglameg Kan vi si at det fullregner? 7:55 AM Oct 29th via web

Jeg stusset litt over at journalisten bruker tweetsene i sin petit, mens hun kun refererer til en generell debatt på Twitter. Jeg spurte henne, og CAadland svarte: @uglameg Godt spørsmål: Bør man oppgi navn når man bruker tweets på trykk? Her var formatet en petit og jeg valgte å ikke gjøre det.
En rask googling om opphavsrett forteller meg at man normalt (selvsagt) ikke kan ha opphavsrett på en Tweet. Den er for kort og mangler nok kreativt innhold til å kunne kalles åndsverk. Selv om det kan tenkes unntak fra dette. En samling av Tweets derimot, vil naturlig kunne være beskyttet av lov om opphavsrett.

http://www.blogherald.com/2008/05/05/copyright-and-twitter/

Twitter på sin side forlanger at man skriver tweet med stor T når man refererer til nettstedet, hvis noen lurer på hvorfor jeg gjør det konsekvent.

Det er altså fritt frem for å bruke Tweets uten å innhente godkjenning av opphavsmannen eller kvinne. Avisene og andre media gjør i stigende grad bruk av nettopp Tweets. Ofte er navnet til twitreren kjent, og det er grunnen til at den brukes. Andre ganger plukker man ut gode eller spesielt relevante Tweets av ukjente twitrere, og spørsmålet blir da: Bør man kreditere vedkommende med å oppgi @brukernavnet på Twitter?

søndag 7. november 2010

Uspesifisert reise i november


November er den mest utskjelte av årets måneder: grå, trist, ubrukelig, endog deprimerende er ord som brukes om den.
Ikke desto mindre oppsiktsvekkende at twitreren @2rvund lanserer følgende Tweet: "Å forstå november er eit teikn på den ultimate årstidsfilosofiske innsikt. Som å kunna skilja svevene i botanikken."
Dette setter i gang diskusjonen på Twitter, og en ny filosofiretning er født: årstidsfilosofien.
Twitreren @okvalnes gir i sin Tweet en oppgave for å bli godkjent som årstidsfilosof:"Eksamen i årstidsfilosofi: Gi din egen fortolkning av måneden november. Sammenlign gjerne med en vår- eller sommermåned"
Bidragene har strømmet på i Twitter-feeden
På rim av @skribente :
Min november? Frost i natten og lange skygger. Hosterier og storm og byger. Et langt, mørkt sukk før lyset - og jaget i desember.
Minimalistisk dikt av @ DagfinnNordbo :
Høsten kommer
sommeren er en overkjørt hanske
Prosafilosofisk av @HalvorDahl :
Oktober er en sekstiåring uten håp og desember et utålmodig barn. November er den kloke gamle mannen på fjellet.

Selv vil jeg sammenlikne november med mai, fordi mai er den måneden med størst kontrast til november. Mai er nøyaktig på motsatt side av årskalenderen. Den er dobbel så full av lys, og i tillegg full av fest- og høytidsdager. Mai er en måned som forventer jubel.
November på sin side er upretensiøs. Den stiller ingen krav. Den legger ingen føringer for seg selv.
Dette er min Tweet om november av @uglameg :
November er måneden jeg gifter meg med. Ikke den pompøse festtaleren mai. Den røde ringen sitter som en magnet på sorte kalender-hverdager.